Monday, April 30, 2007

Σε Ιταλό φωτογράφο το βραβείο της Συγκυρίας

Μία από τις νέες δράσεις που εισάγονται φέτος στη 19η Διεθνή Φωτογραφική Συγκυρία της Θεσσαλονίκης και θ' αποτελεί μέρος και της δομής τής «Φωτο-Μπιενάλε 2008» είναι το φωτογραφικό βραβείο που απονεμήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Το πρώτο βραβείο των 5.000 ευρώ, απέσπασε ο Ιταλός Σίριο Μαγκναμπόσκο. Το παρέλαβε ο ίδιος, για τη δουλειά του, «The Wait», μια σειρά 36 έργων. Το διεθνές φωτογραφικό βραβείο κινείται θεματικά γύρω από την έννοια της εργασίας και της επαγγελματικής κατάρτισης, στοχεύοντας στην προώθηση των φωτογραφικών έργων με κοινωνικό περιεχόμενο. Φέτος τιτλοφορείται «Ανθρωποι στην εργασία και στην επαγγελματική κατάρτιση» και το Μουσείο Φωτογραφίας το απονέμει σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop-Centre Europeen pour le Developpement de la Formation Professionnelle), τον οργανισμό της Ε.Ε. που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά έργα τους έστειλαν 196 άτομα από 31 χώρες. Μνεία για το έργο τους δόθηκε στον Γερμανό Ινγκαρ Κράους («Birds of Passage», 20 έργα) και στον Ιρλανδό Μαρκ Καράν («The Breathing Factory», 9 έργα), οι οποίοι κατέκτησαν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Ο πρώτος νικητής θα δει και έκθεσή του στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Τα έργα αξιολόγησε πενταμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τη Στεφανί Μπράουν (Photographers' Gallery, Μεγάλη Βρετανία), τον Ξαβιέ Κανόν (Μουσείο Φωτογραφίας Charleroi, Βέλγιο), τον Κριστιάν Λετμάιρ (CEDEFOP), τον Μόριτζ Νεουμίλερ (PhotoEspana) και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Βαγγέλη Ιωακειμίδη.

No comments: