Saturday, May 12, 2007

ΥΠΠΟ: ΝΕΟΙ ΘΕΣΜΟΙ!

Μοιάζει κάπως οξύμωρο σχήμα η τακτική που ακολουθεί το υπουργείο Πολιτισμού. Υπήρχαν κάποιοι θεσμοί αλλά εξαφανίστηκαν στο βωμό της πολιτικής αντιπαλότητας. Τώρα ο υπουργός Πολιτισμού εξήγγειλε σειρά νέων μέτρων για θεσμούς πανελλήνιας εμβέλειας που θα δώσουν ώθηση στην εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο χώρος έχει χρόνια προβλήματα, τα οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, οφείλονται στο γεγονός ότι «η οικονομία της Ελλάδας δεν έχει βάθος τέτοιο που να επιτρέπει στον μέσο πολίτη να έρθει πιο κοντά στην εικαστική δημιουργία του τόπου του ούτε και στη διεθνή».
Οι νέοι θεσμοί θα χρηματοδοτούνται με συγκεκριμένα ποσά και σε αυτούς περιλαμβάνονται δύο Μπιενάλε, μία Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και μια Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα. Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάζεται στις 21 Μαϊου και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Η 1η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Αθήνας θα διεξαχθεί από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2009 και θα χρηματοδοτηθεί με 800.000 ευρώ από ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Ακόμα, ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε την έναρξη του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού Σκίτσου, από τον τρέχοντα μήνα έως τον Οκτώβριο του 2007, με θέμα «Τα παιδιά του Μέλλοντος» και χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ. Το υπουργείο Πολιτισμού θέτει υπό την αιγίδα του και συμμετέχει οικονομικά με 200.000 ευρώ στην Art Athina 2007. Εξίσου με 200.000 ευρώ το υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει την 1η Μπιενάλε της Αθήνας, που θα διεξαχθεί, από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου, στο Γκάζι, με τίτλο «Destroy Αthens».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση για την αναβίωση του παλαιότερου θεσμού της Πανελλήνιας Έκθεσης Εικαστικών, που ενεργοποιείται τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2008, ύστερα από 20 χρόνια αδράνειας. Θα διεξάγεται από το υπουργείο Πολιτισμού κάθε δύο χρόνια στην Αθήνα, με χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ από το Δ΄ ΚΠΣ.Ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα εφαρμόσει τον αδρανοποιημένο νόμο του 1997, σύμφωνα με τον οποίο το 1% του προϋπολογισμού των δημόσιων κτιρίων πρέπει να διατίθεται για την καλλιτεχνική τους διακόσμηση.
Επίσης, ανακοίνωσε την επιχορήγηση ύψους 300.000 ευρώ από το υπουργείο για την ολοκλήρωση των εργασιών και την εγκατάσταση του Εικαστικού Επιμελητηρίου στο διατηρητέο κτίριο επί της Βαλτετσίου, όπως και την επιχορήγηση του Εικαστικού Επιμελητηρίου με 100.000 ευρώ. Για την αγορά έργων τέχνης, το υπουργείο Πολιτισμού είναι σε θέση να διαθέτει ετησίως 500.000 ευρώ.
[Λεζάνα: Ο Θεόφιλος φιλοτεχνημένος από τον Τσαρούχη]
Είπε, επίσης, ότι το Μουσείο - Βιβλιοθήκη Τεριάντ θα υπαχθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και ότι θα προχωρήσει στην αγορά του βιομηχανικού συγκροτήματος ΥΦΑΝΕΤ στη Θεσσαλονίκη, όπου θα εγκατασταθεί το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Τέλος, για το πάγιο πρόβλημα συνταξιοδότησης και ασφάλισης των εικαστικών καλλιτεχνών, είπε πως αυτό «δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, είναι θέμα άλλων υπουργείων».
Μακάρι να γίνουν όλα αυτά!

No comments: