Tuesday, May 1, 2007

ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ...


[Δεν είναι η... αναδυομένη Αφροδίτη, αλλά ένα άλλο επίσης όμορφο έργο του Franke]
«Αναδυομένη» είναι ο τίτλος έκθεσης του Γερμανού ζωγράφου Michael Franke που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο. Πρόκειται για έναν θεματικό κύκλο με πίνακες (λάδι σε καμβά) μεγάλων διαστάσεων χωρισμένους σε 35 ενότητες, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στη σειρά αυτών των έργων, ο καλλιτέχνης πραγματεύεται τη σχέση των αρχαιοελληνικών μυθολογικών παραστάσεων με τις κοσμικές δυνάμεις και τα φυσικά φαινόμενα των αρχαϊκών χρόνων. Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στον μύθο της γέννησης της Αφροδίτης, που θέλει τη θεά να αναδύεται από τη θάλασσα της Κύπρου, συνδέοντας έτσι στενά την ύπαρξη και τη δράση της με τα στοιχεία της φύσης.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα Δρα Wolfgang Schultheiss και της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων του Ζαππείου Μεγάρου. Ο κατάλογος της έκθεσης φιλοξενεί εισαγωγικά σημειώματα των καθηγητών κυρίων Αγγελου Δεληβοριά, διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη και Dieter Ronte, διευθυντή του Μουσείου Τέχνης της Βόννης.

No comments: