Tuesday, June 4, 2013

Πρωτότυπες καρέκλες «λένε» την ιστορία τους

ΕΚΘΕΣΗ. Σε διάστημα 100 ημερών, ο Martino Gamper κατασκεύασε ισάριθμες καρέκλες χρησιμοποιώντας υλικά από παλιές καρέκλες και άλλα αντικείμενα, που βρήκε στα σπίτια φίλων του ή σε παζάρια και δρόμους του Λονδίνου. Ορισμένες συνδυάζουν διαφορετικά στυλιστικά στοιχεία -π.χ. μία πλαστική καρέκλα είναι ντυμένη με πολυτελές ύφασμα- άλλες αποκαλύπτουν πληροφορίες για τους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους ή αποτελούνται από ανακυκλωμένα αντικείμενα, όπως ένα σκελετό ποδηλάτου. Η έκθεση «100 καρέκλες σε 100 μέρες. Μία πλατωνική ερμηνεία», που την τελευταία πενταετία έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία, στην Αυστρία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Αμερική, εγκαινιάζεται αύριο το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς), όπου θα παραμείνει έως τις 28 Ιουλίου.
Ομορφιά και ατέλειες
Αποδεχόμενος τις ατέλειες ως αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης, ο καλλιτέχνης αναζητά την ομορφιά σε πράγματα που έχουν πεταχθεί στα σκουπίδια και επιδιώκει να τα ανακυκλώσει χωρίς να διαγράψει την ιστορία τους. «Η ανακατασκευή της κάθε καρέκλας ήταν για μένα σαν ένα τρισδιάστατο σκίτσο, που έπρεπε να ολοκληρώσω σε μία μέρα», αναφέρει ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι «οι ιστορίες πίσω από τις καρέκλες είναι τόσο σημαντικές όσο το στυλ και η λειτουργικότητά τους». Απώτερος στόχος είναι η προσέγγιση της ιδεατής φόρμας της καρέκλας, κάτι που, σύμφωνα με την πλατωνική θεωρία, μπορεί να συμβεί μόνο μέσω του νου και όχι με τα αισθητά αντικείμενα.

Η πιο πρόσφατη από τις 100 πρωτότυπες καρέκλες φιλοτεχνήθηκε από τον Gamper στην Αθήνα ειδικά για την έκθεση. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

No comments: