Tuesday, January 3, 2012

Χωρίς το χρώμα του αρχιτέκτονα Ρ. Λεγκορέτα

Σε ηλικία 80 ετών, απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή ο μοντερνιστής Μεξικανός αρχιτέκτων Ρικάρντο Λεγκορέτα, ένας από τους εμβληματικότερους της αμερικανικής ηπείρου. Ο Λεγκορέτα, γνωστός στο ελληνικό κοινό από την έκθεση έργων του αρχιτεκτονικού του γραφείου τον Ιούλιο του 2008 στο Μουσείο Μπενάκη, είναι διάσημος για την κατασκευή του ξενοδοχείου Camino Real στην πόλη του Μεξικού το 1968 και την ανάπλαση της πλατείας Πέρσινγκ (Pershing Square) του Λος Αντζελες το 1993. «Σήμα κατατεθέν» του αρχιτεκτονικού έργου του Λεγκορέτα είναι το ζωηρό χρώμα: Η ροζ και κίτρινη πρόσοψη του Camino Real και το δεκαώροφο μοβ κωδωνοστάσιο του Pershing Square.

Το έργο του Μεξικανού αρχιτέκτονα, για το οποίο βραβεύθηκε με το χρυσό βραβείο UIA το 1993 και το Preemium Imperiale το 2011, διακρίνεται για το κατ’ εξοχήν μοντερνιστικό συγκερασμό παραδοσιακών στοιχείων, όπως το έντονο χρώμα, την καθαρή γεωμετρική φόρμα με μια σύγχρονη αισθητική που χαρακτηρίζεται από τη μνημειακή κλίμακα και τη σταθερή «συνομιλία» με τα φυσικά στοιχεία, όπως το νερό και το φως. Ο Λεγκορέτα υπήρξε μαθητής του φημισμένου αρχιτέκτονα Λουίς Μπαραγκάν, ο οποίος στις δεκαετίες του ’40 και του ’50 πάντρεψε αρμονικά την παράδοση με τον μοντερνισμό ανανεώνοντας την αρχιτεκτονική της κατοικίας. Ο Λεγκορέτα υιοθέτησε και μετέφερε το μάθημα του δασκάλου του στο ευρύτερο αρχιτεκτονικό πεδίο, χτίζοντας ως επί το πλείστον ξενοδοχεία, εργοστάσια, εμπορικά κέντρα και πανεπιστήμια.
Αξιοποίησε τα μέγιστα την έντονη ηλιοφάνεια της πατρίδας του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υφή των μεγάλων επιφανειών και στην ανάδειξή τους υπό το έντονο ηλιακό φως.

No comments: