Tuesday, January 3, 2012

Στα 91 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Βρετανός γελοιογράφος Ρόναλντ Σιρλ

Οι αναρχικοί χαρακτήρες των μαθητριών του St Trinian's μεταφέρθηκαν περισσότερες από μία φορές στον κινηματογράφο




Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή στη Γαλλία, όπου ζούσε, ο Βρετανός γελοιογράφος, Ρόναλντ Σιρλ, ιδιαίτερα γνωστός για τα σκίτσα του με το σχολείο θηλέων St Trinian's.

Ο Σιρλ, του οποίου οι αναρχικοί χαρακτήρες των μαθητριών του St Trinian's μεταφέρθηκαν περισσότερες από μία φορές στον κινηματογράφο, έφυγε από τη ζωή στις 30 Δεκεμβρίου σε νοσοκομείο κοντά στο σπίτι του στην Ντραγκινιάν, στην περιοχή Βαρ της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Γελοιογραφίες του φιλοξενούνταν συχνά σε περιοδικά και εφημερίδες, μεταξύ των οποίων το βρετανικό «Punch» και το «New Yorker».

Το έργο του έτυχε διεθνούς αναγνώρισης και ο ίδιος απέσπασε μια σειρά από βραβεία από την Εθνική Αμερικανική Ένωση Γελοιογράφων. Στην Γαλλία, όπου ζούσε από το 1961, βραβεύτηκε με την ανώτατη διάκριση της χώρας, την Λεγεώνα της Τιμής.

Γεννήθηκε στο Κέμπριτζ το 1920 και φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Κέμπριτζ.

Υπηρέτησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αιχμαλωτίστηκε στη Σιγκαπούρη από τους Ιάπωνες όπου πέρασε τρεισήμισι χρόνια ως αιχμάλωτος πολέμου.

Στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του σχεδίαζε κρυφά σκίτσα που περιέγραφαν τα δεινά της ζωής στο στρατόπεδο αιχμαλώτων και τα έκρυβε κάτω από τα στρώματα κρατουμένων που έπασχαν από χολέρα.

Μετά την απελευθέρωσή του τα δημοσίευσε και σήμερα πολλά από αυτά φιλοξενούνται στο Imperial War Museum στο Λονδίνο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

No comments: