Wednesday, April 13, 2011

Παρέμβαση για το Μουσείο Τεριάντ

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Εργο του Θεόφιλου
Τη λήψη άμεσων μέτρων για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων των εργαζομένων αλλά και των συλλογών του Μουσείου Τεριάντ στη Λέσβο απαιτεί από την κυβέρνηση το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ).
 
Σε επιστολή του προς αρμοδίους - υπουργεία και κρατικούς φορείς - το ΠΕΚ σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι στο "Μουσείο Βιβλιοθήκη Στρ. Ελευθεριάδη - TERIADE" είναι απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες! Τα εξαιρέσιμα - Κυριακές, αργίες, επίδομα αδείας - τους οφείλονται από το 2009». Ολη αυτή η απαράδεκτη αντιμετώπιση των εργαζομένων, εκτός του ότι αντανακλά την απαξίωση των ανεκτίμητων έργων τέχνης αυτού του μουσείου από την πολιτεία, «διαφαίνεται και η τάση να κλείσει και αυτό», όπως έκλεισε το διπλανό «Μουσείο Θεοφίλου». Τα έργα σχεδιάζεται να μεταφερθούν και να κοσμήσουν μουσεία εκτός Μυτιλήνης, μουσεία «προσιτά σε κατευθυνόμενο τουρισμό, μέσω των μονοπωλιακών ομίλων στο χώρο του τουρισμού». Επισημαίνει, επίσης, ότι «αυτή τη στιγμή τρεις φύλακες και ο διευθυντής του Μουσείου κάνουν κάθε προσπάθεια να κρατήσουν ανοιχτό το μουσείο για τους επισκέπτες».

Το ΠΕΚ αναφέρει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι (ανάμεσά τους και πολύτεκνοι) και ότι αυτά επιδεινώνονται από τη μη πληρωμή και σημειώνει ότι «όλα αυτά αναγκάζουν τους εργαζόμενους να προβούν σε επίσχεση εργασίας, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα (...)».

Το ΠΕΚ ζητά από το ΥΠΠΟ-Τ να πάρει άμεσα μέτρα: Πληρωμή των εργαζομένων. Αμεση εξόφληση όλων των οφειλών και εξασφάλιση της απρόσκοπτης μισθοδοσίας. Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και ομαλή λειτουργία του Μουσείου. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη φύλαξη επί 24ωρο των ανεκτίμητης αξίας έργων τέχνης. Ανοιγμα του Μουσείου Θεοφίλου. Συντήρηση των έργων στη Μυτιλήνη και εξασφάλιση της έκθεσής τους σε κατάλληλο περιβάλλον για τη σωστή τους διατήρηση.

Η διοίκηση του ΠΕΚ δηλώνει ότι «δεν είναι διατεθειμένη να παρακολουθεί από μακριά την απαξίωση και τον κίνδυνο καταστροφής της λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων, και γενικά του λαού μας, στην κατεύθυνση να πιέσει όσους έχουν την ευθύνη να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 14 Απρίλη 2011

No comments: