Tuesday, April 12, 2011

Ναυσικά Πάστρα: χάθηκε στο χωροχρόνο

  • Η διακεκριμένη γλύπτρια της γενιάς του '60, Ναυσικά Πάστρα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, την Παρασκευή στο νοσοκομείο Κυανούς Σταυρός. Η κηδεία της γίνεται σήμερα στις 3 μ.μ. στο Α' Νεκροταφείο. 
Ξεκινώντας με έργα ανθρωποκεντρικά, σταδιακά προχώρησε στην αφαίρεση. Από το 1968 διαμόρφωσε μια προσωπική πλαστική γλώσσα, όπου καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι μαθηματικές σχέσεις και οι πειραματισμοί με τα γεωμετρικά σχήματα. Αποτέλεσμα των πειραματισμών της ήταν το «Σύνεκτρον», ένα νέο δυναμικό δισδιάστατο σχήμα, συνδυασμός κύκλου και τετραγώνου. Το 1971 το γαλλικό κράτος τής απένειμε για το έργο το δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας.
Στην πορεία τα «Αναλογικά» (όπου ανήκει και το «Σύνεκτρον») θα ενσωματώσουν την τρίτη διάσταση σε γλυπτά βασισμένα σε ρυθμικές σχέσεις ημικυκλίων και ορθών γωνιών, που στη δεκαετία του '90 θα γίνουν περισσότερο δυναμικές μέσα στον τρισδιάστατο χώρο, ενώ στην εξέλιξή τους θα αποτελέσουν την αναπαράσταση της υλικής διάστασης των πραγμάτων στο χώρο και στο χρόνο.
Γεννημένη στην Καλαμάτα το 1922, σπούδασε στη Sommerakademie (1957) του Ζάλτσμπουργκ με δάσκαλο γλυπτικής τον Εβαλντ Ματαρέ και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης (1957-1962) κοντά στον Φριτς Βοτρούμπα. Σπούδασε Κοινωνιολογία της Τέχνης στην Ecole Pratique des Hautes Etudes (1967-1973) στο Παρίσι.
Πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση το 1963 στη Βιέννη και ακολούθησαν κι άλλες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ελαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων το Σαλόν της Νέας Γλυπτικής στο Παρίσι, η Διεθνής Εκθεση Σύγχρονης Τέχνης στο Ντίσελντορφ το 1973, τα Ευρωπάλια στο Βέλγιο και η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1982, όπου κέρδισε το Γ' βραβείο γλυπτικής, καθώς και η έκθεση «Μεταμορφώσεις του Μοντέρνου» στην Εθνική Πινακοθήκη το 1992, Athens by art (2004), η «Τέχνη της αμφισβήτησης» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2006) κ.ά. Σύντροφός της υπήρξε ο κριτικός Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο ΑΠΘ.

No comments: