«Το φεγγάρι της Αλεξάνδρειας», έργο του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, κοσμεί από χθες τη Βιβλιοθήκη της αιγυπτιακής πόλης. Το γλυπτό, ύψους τριών μέτρων από σίδερο και γυαλί, κατασκευάστηκε επί τόπου στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Συμποσίου για τη Γλυπτική με Φυσικά Υλικά που φέτος ήταν αφιερωμένο στο «τρισδιάστατο και στο γυαλί». Ο Ελληνας καλλιτέχνης, καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, γνωστός για τις εικαστικές του παρεμβάσεις σ’ όλο τον κόσμο, κλήθηκε να κατασκευάσει ένα έργο για να εγκατασταθεί μόνιμα στους εξωτερικούς χώρους της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Στήθηκε ανάμεσα σε άλλα γλυπτά-εγκαταστάσεις διαφόρων καλλιτεχνών και χθες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνιά του.
- Στην Ελβετία
Την περίοδο αυτή ο Ελληνας καλλιτέχνης δουλεύει πυρετωδώς ένα ακόμη έργο μεγάλων διαστάσεων που κέρδισε πριν από δύο χρόνια σε κλειστό διαγωνισμό προερχόμενο από την Ελβετία. Το έργο, ύψους 30 μέτρων και πλάτους 150 μέτρων από σίδερο, μπετόν, συρματόσχοινο και οπτικές ίνες, θα ενώνει δύο κυκλοφοριακούς κόμβους στο καντόνι της Λουκέρνης. Το στήσιμό του ξεκίνησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς το τέλος του χρόνου.
Εικαστικές παρεμβάσεις του Βαρώτσου κοσμούν κι άλλες χώρες με σημαντικό αριθμό έργων στην Ιταλία. Ανάμεσά τους η μνημειώδης παρέμβαση στο βουνό La Morgia στο Αμπρούτσο, ο πέτρινος «Ποιητής» στο δάσος της Καζακαλέντα, ο γυάλινος Ορίζοντας για την υπαίθρια έκθεση Fresco Bosco στην Padula, το γλυπτό στην πλατεία Benefica στο Τορίνο καθώς και η παρέμβαση «Paesagio con Rovine» στην Gibellina - μια σύνθεση που προήλθε από απομεινάρια της πόλης μετά τον καταστρεπτικό σεισμό. Εργα του υπάρχουν επίσης και στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών το 35 μέτρων «Ορίζοντας» στην όψη ουρανοξύστη στο Σηάτλ και το έργο «Συγκοινωνούντα Δοχεία» μπροστά από το δημαρχείο του Παλμ Μπητς. [Γιωτα Mυρτσιωτη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Παρασκευή, 2 Iουλίου 2010]
No comments:
Post a Comment