Friday, February 29, 2008

Επιστροφή του Βαν Γκογκ

Vincent van Gogh
Self-Portrait with Pipe and Straw Hat, Amsterdam, Van Gogh Museum. Photo: www.vangoghgallery.com

Ο πιο κοντινός πίνακας του Βαν Γκογκ στο χωριό Οβέρ συρ Ουάζ, που στο κοιμητήριό του βρίσκεται θαμμένος, είναι αναρτημένος 30 χιλιόμετρα μακριά, στο Μουσείο του Ορσέ, στο Παρίσι. Ο Ντομινίκ Σαρλ Ζανσέν, που κατέχει το πανδοχείο που ήταν η τελευταία κατοικία του Βαν Γκογκ, σχεδιάζει να μικρύνει την απόσταση.
Σχέδιό του, ή ίσως ουτοπία του, είναι να δει έναν αυθεντικό Βαν Γκογκ να κρέμεται στον τοίχο του μικρού δωματίου όπου ξεψύχησε ο σήμερα μεγάλος καλλιτέχνης, στις 29 Ιουλίου του 1890. Πριν από δύο μέρες είχε αυτοπυροβοληθεί στο στομάχι, ενώ ζωγράφιζε σε ένα πλαϊνό χωράφι. Θανάσιμα τραυματισμένος, σύρθηκε ώς το πανδοχείο όπου έμεινε αργοπεθαίνοντας επί δύο ημέρες, μέχρι να έρθει το τέλος.
Ο Ζανσέν, ένας χαρίεις 59χρονος Βέλγος, όπως γράφει η Μαρλίζ Σάιμονς στην «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», δεν έχει στον νου του έναν οποιονδήποτε πίνακα του Βαν Γκογκ, αλλά τα «Σταροχώραφα», το τελευταίο ή ένα από τα τελευταία έργα του. Εκτιμήσεις του Σόθμπι’ς φέρουν την αξία του έργου μεταξύ 28 και 35 εκατομμυρίων δολαρίων, πράγμα που σημαίνει ότι, όχι αγορά, ούτε καν δανεισμός του δεν είναι δυνατος. Ο Ζανσέν όμως προσπαθεί να βρει τα χρήματα μέσω ιδιωτικών χορηγιών ή καλώντας τους λάτρεις της τέχνης του Βαν Γκογκ μέσω του Ιντερνετ.
Πολλοί από τον κόσμο της τέχνης το θεωρούν ένα ηρωικό, θαυμάσιο και αντιρεαλιστικό όνειρο – άλλωστε πολλές εικόνες του Βαν Γκογκ έχουν γίνει αφίσες, έτσι ώστε η πραγματική εικόνα ενός από τα φημισμένα έργα δεν θα δημιουργούσε τίποτε παραπάνω από εμπορικό καρνάβαλο... [International Herald Tribune, Η Καθημερινή, 29/2/2008]

No comments: