Wednesday, January 23, 2008

"ΕΦΥΓΕ" Η ΓΙΑΝΝΑ ΠΕΡΣΑΚΗ...


«Εφυγε» και κηδεύτηκε χτες η 86χρονη ζωγράφος Γιάννα Περσάκη. Για τους περισσότερους, το όνομά της συνδέεται με τη ζωή του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη, αφού για 40 χρόνια στάθηκε στο πλάι του. Η Γ. Περσάκη ήταν μία αξιόλογη εικαστική δημιουργός, πρωτοστάτης της αφαίρεσης στην ελληνική ζωγραφική. Δυναμική παρουσία, που, με σεμνότητα και επιμονή, διεκδίκησε τη θέση της σε μία εποχή που ο εικαστικός χώρος αντιμετώπιζε με επιφυλακτικότητα τις γυναίκες - εικαστικούς.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921. Σε ηλικία 8 χρόνων πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής. Στην κατοχή μαθήτευσε κοντά στον Δημήτρη Δάβη, ενώ παράλληλα δούλευε στην Εθνική Τράπεζα, συμμετέχοντας ενεργά στους αγώνες του ΕΑΜ Τραπεζοϋπαλλήλων. Το 1943 παντρεύτηκε τον γλύπτη Κώστα Κουλεντιανό, με τον οποίο συμπορεύτηκε έως το 1946, χρονιά που έφτασε στο Παρίσι. Η παραμονή της διακόπηκε αιφνιδιαστικά το 1955 όταν γύρισε στην Ελλάδα, για να είναι κοντά στον άρρωστο πατέρα της.

Η αφαιρετική διάθεση των έργων της, οι κυβιστικές αναζητήσεις, το γεγονός ότι ήταν γυναίκα - δημιουργός, ήταν στοιχεία αρνητικά για την αποδοχή της από το ελληνικό ανδροκρατούμενο εικαστικό δυναμικό. Η Γιάννα Περσάκη παρέμεινε πιστή στην αφαιρετική ζωγραφική, όπου κυριαρχούν οι παλλόμενες επιφάνειες καθαρού χρώματος. [Ριζοσπάστης, 23/1/2008].


1 comment:

Antoine said...

Γεια σας, κ. Νίκο!

Ενημερωθήκατε για τη μεγάλη έκθεση χαρακτικών του Πικάσο στη Θεσσαλονίκη; Αν όχι, έλατε να διαβάσετε...