Tuesday, January 15, 2008

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ!

Το Βρετανικό Μουσείο [British Museum] στο Λονδίνο, είναι ένα μουσείο της ανθρώπινης ιστορίας και κουλτούρας. Οι συλλογές του, των οποίων ο αριθμός ξεπερνάει τα 13 εκατομμύρια εκθέματα, είναι από τις μεγαλύτερες και πιο πλούσιες στον κόσμο, προέρχονται από όλες τις ηπείρους, επεξηγούν και τεκμηριώνουν την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού από τη γέννησή του μέχρι τις μέρες μας. Είναι αντικείμενα της τέχνης των αρχαίων Ελλήνων,των Ρωμαίων, των Ασσυρίων, των Κινέζων, των Αζτέκων, των Ινδιάνων, των Αιγυπτίων, των Σουδανών κ.λπ.

Το British Museum δημιουργήθηκε το 1753, βασισμένο κατά ένα μεγάλο μέρος στις συλλογές του επιστήμονα Sir Hans Sloane (1660-1753), ο οποίος θεωρείται και ο ιδρυτής του. Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό για πρώτη φορά στις 15 Ιανουαρίου 1759 στο Montagu House στο Bloomsbury, στην περιοχή που βρίσκονται τα κτίρια του σημερινού οικοδομήματος. Από το 2001 ο διευθυντής του μουσείου είναι ο Neil MacGregor.

Το Μουσείο είναι διάσημο για τα κλεμμένα Μάρμαρα του Παρθενώνα που τα βούτηξε εκείνος ο καταραμένος Λόρδος Έλγιν, και οι σημερινοί Εγγλέζοι κάνουν το κορόιδο! Ο αγώνας που άρχισε με το πάθος της η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη δεν πρέπει να σταματήσει. Βέβαια, δεν είναι δικαιολογία για τους Εγγλέζους οι αθλιότητες της Νέας Δημοκρατίας στο υπουργείο Πολιτισμού με Ζαχόπουλους, Καραμανλήδες κ.ά. Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν γι' αυτό και βρήκα την ευκαιρία να υπενθυμίσω αυτό το πάγιο αίτημα της χώρας μας. Τέλος πάντων, δηλαδή, να μην ξεχνάμε...

No comments: