Monday, October 8, 2007

Φωτογραφίες του Καμίλο Νόλλα από παλιά καπνεργοστάσια


Μέχρι τις 4 Νοεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η έκθεση "ΚΑΠΝΟΜΑΓΑΖΑ: Αινίγματα, Τάξη και Κενότητα" του Καμίλο Νόλλα, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας - Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου, Ομόνοια.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Ελληνικό Κεντρο Φωτογραφίας, στο πλαίσιο του 14ου Μήνα Φωτογραφίας που φέτος λειτουργεί υπό τον γενικό τίτλο “Ανάμεσα στις Μνήμες και το Μέλλον”, παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Καμίλο Νόλλα “Καπνομάγαζα”. Στην έκθεση, που είναι παραγωγή της Διάδρασης και συμπαραγωγή με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται 50 έγχρωμες φωτογραφίες, απο τα καπνεργοστάσια του Αγρινίου, του Βόλου, της Καβάλας, της Δράμας και της Ξάνθης (Σεπτέμβριος 2003 - Ιανουάριος 2007).

Ο Καμίλο Νόλλας φωτογραφίζει τη βιομηχανική κληρονομιά που άφησε το εμπόριο του καπνού στην Ελλάδα. Σήμερα τα περισσότερα καπνεργοστάσια, εγκαταλελειμμένα, απωθημένα απο τη συνείδηση των πόλεων, λησμονημένα απο τους κατοίκους και αγνοημένα απο τους δημόσιους θεσμούς μοιάζουν με κυριολεκτικούς “μη τόπους”. Αν ήθελε κανείς να συμπεριλάβει σε μια τάξη το τι αντιπροσωπεύουν, θα έλεγε ότι διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά του “βιομηχανικού ασυνειδήτου”. Δηλαδή, εκτός απο τη φορτισμένη και αδρή υλικότητά τους, διαθέτουν ένα ψυχικό εκτόπισμα, έναν αδιόρατο “ψυχικό χώρο” που εκφράζει μια σειρά κλονισμένες ενορμήσεις νεωτερικότητας: όλες εκείνες τις απωθήσεις, τις συμπυκνώσεις και τις μεταθέσεις που καθόρισαν τις σύγχρονες πόλεις.

Οι φωτογραφίες του Καμίλο Νόλλα φανερώνουν διακριτικά, ότι οι χώροι αυτοί διατηρούν ένα είδος διακεκομμένης ζωής αλλά πάνω απ΄ όλα καταγράφουν το “βιομηχανικό ασυνείδητο” των ελληνικών πόλεων που δεν έγινε ποτέ συνείδηση. Απαθανατίζουν τους χώρους με εικόνες που προκαλούν συναισθήματα περιέργειας, έκπληξης, μυστηρίου, μελαγχολίας, ακόμη και οίκτου και λησμονιάς καλώντας τον θεατή σε περισσυλογή.

Οι φωτογραφίες του αποτυπώνουν σχέσεις χώρου σαν ενδείξεις, σαν ίχνη, σαν αποκαϊδια του χρόνου. Φωτογραφίζοντας σε εσωτερικούς χώρους και εκμεταλλευόμενος κυρίως το φυσικό φως και τις σκιές που αυτό δημιουργεί, ο Νόλλας μοιάζει να παγιδεύει στο φίλμ τον “αέρα που αναπνέουν” οι κενοί, επιβλητικοί και γεμάτοι ιστορία χώροι. Οι φωτογραφίες του Καμίλο Νόλλα που παρουσιάζονται στην έκθεση καθώς και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό απο τις καπναποθήκες παρουσιάζονται στο λεύκωμα “Καπνομάγαζα” (Εκδ. Καστανιώτη, Μάιος 2007). Το λεύκωμα περιλαμβάνει κείμενα του Γιώργου Τζιρτζιλάκη, της Μαρίας Ρεντετζή και του Θανάση Μουτσόπουλου.

Ο Καμίλο Νόλλας γεννήθηκε στο Παρίσι το 1968. Σπούδασε φωτογραφία στη Λιέγη, στη Λυών και στην Αθήνα. Από το 1992 εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος και ως δάσκαλος φωτογραφίας. Έχει συνεργασθεί με έντυπα και ηλεκρονικά μέσα, με εκδοτικούς οίκους, με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Ως δάσκαλος φωτογραφίας εργάζεται στη Λαϊκή Επιμόρφωση του Δήμου Αθηναίων και στο κοινό πρόγραμμα city streets, του British Council και του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ).

No comments: