Monday, April 30, 2007

Με τον φακό του Μάριο Βίτι


Μπορεί να κράτησε λίγες μέρες η έκθεση με τις φωτογραφίες του νεοελληνιστή Μάριο Βίτι, στο Μέγαρο Εϋνάρδου, που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), αλλά η έκθεση αυτή άφησε μια γλυκιά νοσταλγία για ανθρώπους μιας εποχής πνευματικής ανθοφορίας στον τόπο μας. Ο Μάριο Βίτι αποτύπωσε με τη φωτογραφική του μηχανή τα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και πνευματικής ζωής. Δεν πρόκειται μόνο για φωτογραφικές πόζες. Πολλές από τις φωτογραφίες αποτυπώνουν και τη φιλική σχέση του φωτογράφου με τα «μοντέλα» του.

Έτσι, βλέπουμε τον Οδυσσέα Ελύτη να μιμείται τις πόζες του Μουσολίνι, τον Μίνω Αργυράκη να παίζει μ' ένα πιθάρι στην Πλάκα, τον Φίλιππο Βλάχο επί το έργον, τον Άγγελο Δεληβορριά στο Μουσείο Μπενάκη, το 1974, τον βιβλιοπώλη του cult βιβλιοπωλείου «Ενδοχώρα» Ε. Μοσχονά, τον Νίκο Καρύδη του «Ίκαρου», τον «Κολοσσό του Μαρουσιού» Γιώργο Κατσίμπαλη, αλλά και τον Αλέξανδρο Αργυρίου, τον Αλέξανδρο Κοτζιά, τον Σπύρο Πλασκοβίτη, τον Μανόλη Αναγνωστάκη και τόσους άλλους.

Η έκθεση τέλειωσε, αλλά όσοι θα ήθελαν να δουν το σχετικό υλικό της, μπορούν να προμηθευτούν την έκδοση που ήδη κυκλοφορεί από το ΜΙΕΤ με όλες τις φωτογραφίες και αναλυτικές λεζάντες. Θα το βρουν είτε στα βιβλιοπωλεία του ΜΙΕΤ στη Στοά του Βιβλίου ή στην οδό Αμερικής 13. Παραπέμπω και σε μια παλιότερη συνέντευξη του Μάριο Βίττι στη Μυρτώ Λοβέρδου: «Είμαι είδος υπό εξαφάνιση». Ο Μάριο Βίτι μιλάει για τις φιλολογικές ανακαλύψεις του και τη νεοελληνική λογοτεχνία (Το Βήμα, 21/09/1997).

No comments: