[Λυμπεροπούλου Κατερίνα, ΤΟ ΒΗΜΑ, 26/10/26]. «Η Βιέννη γιορτάζει τον Γκούσταβ Κλιμτ. Είστε προσκεκλημένοι στο πάρτι…» Μ' αυτό το σύνθημα η πόλη που γέννησε έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του Μοντερνισμού του κινήματος της Απόσχισης και της Αρτ Νουβό διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με αφορμή το 2012, έτος Κλιμτ, δεδομένου του ότι αν ζούσε ο αυστριακός ζωγράφος θα ήταν σήμερα 150 ετών.
«Gustav Klimt - Wegbereiter der Moderne» («Γκούσταφ Κλιμτ - Ένας πρωτοπόρος του Μοντερνισμού»), είναι ο τίτλος της έκθεσης που, στο πλαίσιο αυτών των εορτασμών, θα φιλοξενηθεί από τις 6 έως τις 11 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» όπου θα παρουσιαστεί σε 15 πάνελ βήμα-βήμα η ζωή και η εικαστική εξέλιξη του μεγάλου καλλιτέχνη σε συνεργασία με την Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
«Πρόκειται για μια έκθεση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας και ταξιδεύει σε πόλεις εκτός της χώρας εντός του 2012 για να "γνωρίσει" καλύτερα στο διεθνές κοινό το μεγάλο ζωγράφο», εξηγεί στο tovima.gr ο Επιτετραμένος της Αυστριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα, Γκέρχαρντ ΄Αισλ.
Οχι, στην έκθεση δεν θα παρουσιαστούν πρωτότυπα έργα του καλλιτέχνη καθ' ότι το κόστος μιας τέτοιας παρουσίασης θα ήταν δυσθεώρητο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Προσωπογραφία της Αντέλ Μπλοχ Μπάουερ» του Κλίμτ ανήκει στη δεκάδα των ακριβότερων πινάκων που πουλήθηκαν ποτέ αφού αγοράστηκε για 145,3 εκατομμύρια δολάρια.
Σε κάθε πάνελ, όμως, μέσα από το κείμενο και το φωτογραφικό υλικό που θα το πλαισιώνει θα αναπτύσσονται διαφορετικές φάσεις της εικαστικής εξέλιξης του καλλιτέχνη αλλά και της προσωπικής του ζωής. Από τα παιδικά του χρόνια στη Βιέννη ως ένα από τα επτά παιδιά του φτωχού χαράκτη Ερνστ Κλιμτ και της ΄Αννα Φίντσερ έως τη δημοφιλή χρυσή περίοδο του Κλιμτ, χαρακτηριστικό του οποίου υπήρξε η αφθονία του χρυσού ως διακοσμητικό μοτίβο. Ξεχωριστές αναφορές γίνονται στην αγάπη του για την τοπιογραφία (συνολικά 54 από τους 230 πίνακές του έχουν να κάνουν με τοπία) και η επιμονή του στο ερωτικό στοιχείο που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην εποχή του.
Στα διασημότερα έργα του Κλιμτ είναι οι πίνακες «Ιουήθ Ι» και «Ιουήθ ΙΙ», «Γυμνή Αλήθεια», «Το Φιλί» και πολλές προσωπογραφίες όπου σε ένα ξεχωριστό και καινοτόμο ύφος συνδύασε στοιχεία του συμβολισμού και της Αρτ Νουβό με παράλληλες επιρροές από την αρχαία ελληνική, μυκηναϊκή και αιγυπτιακή αγγειογραφία.
Οι περισσότεροι πίνακές του εκτίθενται σε μεγάλα Μουσεία της Βιέννης, στο κέντρο της δημιουργίας του, όπου με αφορμή τη φετινή επέτειο λαμβάνει χώρα πληθώρα εκθέσεων κι άλλων εκδηλώσεων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. ΄Αιζλ, μετά το «Μελίνα», η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Δεκέμβριο.
Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από την Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα, κ. Μελίτα Σούμπερτ, την Τρίτη 6 Νοεμβρίου (ώρα 7μ.μ.).
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»:
Ηρακλειδών 66α και Θεσσαλονίκης, Θησείο, τηλ.: 210 3452150, στάση ΜΕΤΡΟ: Κεραμεικός
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 - 20.00 Κυριακή 10.00 - 14.00