Thursday, May 3, 2012

Σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, σε τιμή-ρεκόρ πουλήθηκε η «Κραυγή» του Μουνχ


Η περίφημη «Κραυγή» του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρντ Μουνχ πουλήθηκε έναντι 119,92 εκατομμυρίων δολαρίων. Έγινε, έτσι, το ακριβότερο έργο τέχνης που πουλήθηκε σε δημοπρασία. Ο πίνακας που αποτελεί τμήμα μιας σειράς τεσσάρων έργων δημοπρατήθηκε στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Sotheby's. Το έργο του Nορβηγού ζωγράφου, δημιουργήθηκε το 1895 και απεικονίζει μία σχεδόν αφηρημένη ανδρική φιγούρα με το στόμα ανοιχτό και τα χέρια να ακουμπάνε τα αφτιά, μπροστά στο σκοτεινό ουρανό του Όσλο. Υποδηλώνει μία απελπισμένη ανθρώπινη μορφή. Ήταν η μόνη εκδοχή του έργου -από τις τέσσερις- που βρισκόταν σε χέρια ιδιώτη. Οι άλλες τρεις ήταν ιδιοκτησία νορβηγικών μουσείων. Είναι, επίσης, ο μοναδικός που περιλαμβάνει στο κάδρο ένα ποίημα του Έντβαρντ Μουνχ που μιλάει για την έμπνευσή του.

«Περπατούσα σε έναν δρόμο με δύο φίλους/ ο ήλιος έδυε/ ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινο του αίματος/ σταμάτησα, αισθάνθηκα εξαντλημένος και έγειρα στον φράχτη/ υπήρχε αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μπλε-μαύρο φιόρδ και την πόλη.
» Οι φίλοι μου συνέχισαν και εγώ στάθηκα εκεί, τρέμοντας από ανησυχία/ και αισθάνθηκα μια απέραντη κραυγή να διασχίζει τη φύση».
Το έργο θεωρείται από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα τέχνης.

No comments: