Wednesday, June 27, 2007

Τιμή ρεκόρ για πίνακα του Κλοντ Μονέ…



[Claude Monet (1840-1926), Αυτοπροσωπογραφία με το μπερέ (Autoportrait de Claude Monet coiffe d'un béret), 1886, 56 x 46 cm, oil on canvas, ιδιωτική συλλογή.]

Πίνακας του Κλοντ Μονέ με νούφαρα πουλήθηκε 18,5 εκατομμύρια λίρες σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπις του Λονδίνου. Πρόκειται για το δεύτερο πιο ακριβό πίνακα του γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου που έχει πουληθεί μέχρι σήμερα. Είναι ο πίνακας που φιλοτέχνησε ο Μονέ το 1904 με τον τίτλο Νυμφαίας, είχε υπολογισθεί ότι θα πουλιόταν στην τιμή των 15 εκατομμυρίων. Δεν είχε εκτεθεί δημόσια από το 1936 και θεωρείται ως ένας από τους τελειότερους πίνακες από τη σειρά με τα νούφαρα που έχει κυκλοφορήσει ποτέ στην αγορά τέχνης.

4 comments:

Antoine said...

Πρόσφατα αγόρασα ένα λεύκωμα για το Μονέ από τις εκδόσεις Taschen, ώστε να γνωρίσω καλύτερα τη δημιουργικότητα του Γάλλου ιμπρεσιονιστή.

Νίκος Λαγκαδινός said...

Αυτό, σε συνδυασμό και με το blog, σημαίνει ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον σου για τις εικαστικές τέχνες. Κι αυτό φαίνεται με την ευαισθησία που αγγίζεις αυτά τα θέματα. Άραγε ζωγραφίζεις κιόλας, έχεις κάποια σχέδια για το μέλλον ή απλώς αγαπάς τις τέχνες. Πάντως, ό,τι κι αν συμβαίνει, μπράβο, και συνέχισε! Θα γράψω και για τον πίνακα του Gustav Klimt.

Antoine said...

Δυστυχώς δε ζωγραφίζω, αν και είναι το όνειρό μου να παρακολουθήσω πρώτα μαθήματα ακαδημαϊσμού και έπειτα κινήματα όπως ο αγαπημένος συμβολισμός και ο εξπρεσιονισμός.

Δεν ξέρω αν μπορείς να με βοηθήσεις αλλά ψάχνω ένα λεύκωμα για τον Caravaggio, στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Έχω ήδη την έκδοση της Taschen, ωστόσο δε με καλύπτει. Θέλω κάτι μεγαλύτερο και βαρύτερο...

Νίκος Λαγκαδινός said...

Antoine, θα προσπαθήσω να σου βρω λεύκωμα για τον Caravaggio. Λίγη υπομονή.