Thursday, June 7, 2007

ART ATHINA ΚΑΙ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ...


Έγινε ό,τι έγινε με τη λογοκριτική συμπεριφορά της αστυνομίας κι άρχισαν ξανά οι προβεβλημένοι διανοούμενοι να υπογράφουν. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα διότι τα γνωρίζετε. Είναι ονόματα που αενάως διακινούνται στις σελίδες των εφημερίδων να υπογράφουν για διαφόρους λόγους. Εντάξει είναι και κάποιοι που εμφανίζονται για πρώτη φορά [τα ονόματά τους ΕΔΩ].
Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει σοβαρός προοδευτικός άνθρωπος την σήμερον ημέρα που να υπερασπίζεται τη λογοκρισία. Το "έργο" της κυρίας Στεφανή (στη φωτογραφία, από την Ελευθεροτυπία) κακώς απαγορεύτηκε. Η ελευθερία έκφρασης για έναν καλλιτέχνη δεν έχει διαβαθμίσεις. Η ελευθερία είναι ελευθερία κι αυτό το γνωρίζουν ορισμένοι διανοούμενοι που υπογράφουν και οι οποίοι όμως έχουν φιλικές σχέσεις και με τη σημερινή εξουσία.
Η υπόθεση μου θυμίζει και τα μέτρα που θεσπίστηκαν με το νέο κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Έβλεπα στα κανάλια να στριμώχνουν κάποιους αστυνομικούς διευθυντές και γιατί τούτο και γιατί εκείνο κ.λπ. Η αστυνομία είναι μηχανισμός της εξουσίας. Συνεπώς ας ρωτήσουν την κυβέρνηση που έθεσε σε ισχύ ένα κώδικα που βάζει συνεχώς τα χέρια στις τσέπες μας.
Έτσι και τώρα με την επέμβαση της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί δεν πήγαν μόνοι τους να "κατεβάσουν" το έργο της κυρίας Στεφανή. Δεν θα τσακωθούμε με τους αστυνομικούς που πήγαν εκεί στο χώρο της έκθεσης εκτελώντας διαταγές... Η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει κι ότι δεν έχει σχέση! Και σιωπά. Το μάθαμε πλέον το τροπάριο. Σου λέει, πόσο καιρό θα κρατήσει η σχετική φασαρία; Μια εβδομάδα, δέκα μέρες μέρες; Ε, μετά θα ξεφουσκώσει... Άλλα υποστηρίζει στα λόγια κι άλλα κάνει στην πράξη. Άντε μετά να την καταλάβεις! Όμως την καταλαβαίνουμε - και να την καταλάβουν εκείνοι που την στηρίζουν... Δεν μπορεί να ψαρεύει σε θολά νερά και να επιβιώνει!

No comments: