Μεγάλη επιτυχία είχε η αφιερωμένη στον Βυζαντινό Πολιτισμό έκθεση «Το χρυσό Βυζάντιο και η Ανατολή», στο «Ανάκτορο Σάλαμπουργκ» στην Κάτω Αυστρία, καθώς στους επτά μήνες της διάρκειάς της, υποδέχθηκε πάνω από 140.000 επισκέπτες-αριθμό ρεκόρ. Η έκθεση, που έκλεισε τις πύλες της την περασμένη Κυριακή, φιλοξενούσε πάνω από 400 πολύτιμα εκθέματα από συνολικά 60 των σημαντικότερων μουσείων της Ευρώπης - ανάμεσά τους το Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας - και χάρις στο θέμα της και στην ποιότητά της, το «χρυσό Βυζάντιο» μπόρεσε να προσελκύσει ένα πολύ νέο κοινό στο Ανάκτορο Σάλαμπουργκ. Κατά την παρουσίαση του απολογισμού, ο κυβερνήτης του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, Ερβιν Πρελ, τόνισε το γεγονός, πως στους επισκέπτες της συγκαταλέγονταν πολλές γνωστές προσωπικότητες από την Αυστρία και το εξωτερικό - ανάμεσά τους ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ και ο Ελληνοορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος - όπως επίσης πολλοί, που έχουν τις ρίζες τους στην τότε Βυζαντινή Αυτοκρατορία. |
Friday, November 9, 2012
Αυστρία: Ρεκόρ επισκεπτών στη μεγάλη έκθεση «Το χρυσό Βυζάντιο»
Πίνακας του Πικάσο πουλήθηκε για 41,5 εκατομμύρια δολάρια
Ένας πίνακας του Πικάσο, με τίτλο «Νεκρή φύση με τουλίπες» πουλήθηκε στην τιμή των 41,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη χθες Πέμπτη το βράδυ. Το έργο αυτό που φιλοτεχνήθηκε το 1932, στο μέσον της ζωής του καλλιτέχνη, και απεικονίζει τη νεαρή ερωμένη και μούσα του Πικάσο και Μαρί Τερέζ Βαλτέρ, ήταν το «αστέρι» της απογευματινής δημοπρασίας ιμπρεσιονιστικών και μοντέρνων έργων τέχνης που οργανώθηκε από τον οίκο Sotheby's. Πριν από το τελικό χτύπημα του σφυριού, η αξία του έργου υπολογιζόταν από 35 έως 50 εκατ. δολάρια. Για τα υπόλοιπα έργα, ο οίκος Sotheby's δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία: το 30% των «λότων» δεν πουλήθηκαν και οι συνολικές πωλήσεις, οι οποίες ανήλθαν σε 163 εκατομμύρια δολάρια, υπολείπονται της αρχικής εκτίμησης των 169 έως 245 εκατ. δολαρίων.
|
Thursday, November 1, 2012
Ο φωτορεπόρτερ του ισπανικού εμφυλίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες
- Από τις 8 Νοεμβρίου 60 φωτογραφίες του Λουίς Ραμόν Μαρίν
Ο ισπανός βασιλιάς καθώς χορεύει στην Βέντα ντε λα Ρούμπια (Μαδρίτη, 1916)Μία αντίσταση στη λήθη, στο χρόνο και στις συνθήκες, που συχνά επιδιώκουν να μας αποκόψουν την πρόσβαση στην Ιστορία, όπως συνέβη με τον Λουίς Ραμόν Μαρίν, τον πρωτοπόρο ισπανό φωτορεπόρτερ και έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους φωτογράφους του 20ού αιώνα, που η αφοσίωσή του στην καταγραφή του Εμφυλίου της Ισπανίας τον εξοβέλισε στη λήθη αποτελεί η έκθεση με έργα του, που θα παρουσιαστεί από τις 8 Νοεμβρίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας (Μητροπόλεως 23). Η έκθεση, οργανωμένη σε στενή συνεργασία με το Ιδρυμα Πάμπλο Ιγκλέσιας περιλαμβάνει εξήντα φωτογραφίες από το μεγάλο αρχείο του Μαρίν ως επί το πλείστον προερχόμενες από τη συνεργασία του με την εφημερίδα Informaciones και τον Εθνικό Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας (Telefónica).
Subscribe to:
Posts (Atom)