Monday, February 6, 2012

Δύο εκθέσεις ζωγραφικής στον Αστρολάβο


Οι Ευριδίκη Καλλιμάχου και Αντώνης Παπαδόπουλος παρουσιάζουν τα νέα τους έργα

Εγκαινιάστηκαν στην Αίθουσα Τέχνης“ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ - Δεξαμενή” η έκθεση ζωγραφικής της Ευριδίκης Καλλιμάχου, με τίτλο: “Μια κίνηση απ’ το όνειρο.. ” και η έκθεση ζωγραφικής του Αντώνη Παπαδόπουλου, με τίτλο: “ Double Reflections ”. 


“ Μια κίνηση απ’ το όνειρο.. ”
(Φερνάντο Πεσσόα, Το βιβλίο της Ανησυχίας, μτφ. Άννυ Σπυράκου, Εκδ. Αλεξάνδρεια, σσ. 117-118 )
Τι άλλο υπάρχει στον αέρα του ουρανού εκτός από τον αέρα του ουρανού, δηλαδή εκτός από το τίποτα; Τι άλλο υπάρχει στον ουρανό εκτός από το χρώμα που δεν είναι δικό του; Τι είναι μέσα σ ΄ αυτά τα κουρέλια, τα απομεινάρια σύννεφων, που δεν ξέρω καλά αν στ’ αλήθεια υπάρχουν, τι άλλο υπάρχει εκτός από αυτές τις φωτεινές ανταύγειες, υλικές προβολές ενός ήλιου που έχει πια παραδοθεί;
«Ως ποιητική λειτουργία η ζωγραφική σχετίζεται με κάτι βαθύτερο στον άνθρωπο, όπως, το όραμα, το συναίσθημα, την στάση μας απέναντι στον κόσμο. Στα όνειρα δημιουργούμε και συγχρόνως αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Το ίδιο ισχύει και στο χρόνο της ζωγραφικής δημιουργίας.
«...Κάτι σαν τη ζωή συμβαίνει, μια κίνηση 
Από το όνειρο προς την κωδικοποίησή του...»
(John Ashbery, Αυτοπροσωπογραφία σε κυρτό κάτοπτρο, μτφ. Χ.Βλαβιανός, εκδ. Νεφέλη, σ.35)
Η θεματική με την οποία καταπιάνομαι σ’ αυτή τη δουλειά, αφορά τη χρονική διάρκεια της δημιουργίας ενός έργου και της σχέσης που έχω με το χρόνο την ώρα που ζωγραφίζω.
Η «σημασία» που έχει ο χρόνος στην διάρκεια της δημιουργίας μέχρι την ολοκλήρωση του κάθε ζωγραφικού έργου ξεχωριστά, προέκυψε, στην πορεία της ζωγραφικής διαδικασίας- δεν ήταν κάτι που το αναζήτησα εξ αρχής. Είναι όμως σημαντικό μέρος του έργου, γιατί ο χρόνος ενυπάρχει μέσα του - μέσα στη ζωγραφική διαδικασία βιώνω μιαν αφήγηση του χρόνου, στην οποία κάθε χρωματιστή κουκίδα, κάθε γραμμούλα, κάθε πινελιά μετράνε το διάστημα που χρειάστηκε για να γίνουν, τη σκέψη, τις αμφιβολίες, την απόφαση, την εκτέλεσή της.
Βέβαια, κατά την επεξεργασία των έργων, η διεργασία της μορφοποίησης,  είναι, σε μεγάλο βαθμό, μη-συνειδητή. Συνειδητό είναι το μέρος της διεργασίας που αφορά το αίσθημα του όλου το οποίο θέλω να πετύχω έστω και αν τελικά το όλον που πραγματοποίησα προκύψει λίγο έως πολύ διαφορετικό από εκείνο που αρχικά «είδα» στη φαντασία μου.
«...Το σχέδιο ακόμη διαγράφεται στον άνεμο...»
(John Ashbery,  ό.π., σ.  57)
Την αφορμή για το θέμα, το ύφος και την αίσθηση  που ήθελα να δώσω σ’ αυτή τη δουλειά μου την τροφοδότησε η αγάπη που έχω για το έργο του Hokusai. Ήθελα να δημιουργήσω μια ζωγραφική που να μου δίνει το αίσθημα της ηρεμίας. Το ίδιο αίσθημα ηρεμίας που νιώθω όταν βλέπω ένα ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα, το χάραμα με την ανατολή του ήλιου ή σ’ έναν ήσυχο συννεφιασμένο ουρανό. Όπως λέει και ο Πεσσόα «είμαι θαλασσοπόρος στις άγνωστες θάλασσες του εαυτού μου...»
Ευριδίκη Καλλιμάχου ( Ιανουάριος 2012)  
Στη νέα της δουλειά, με τίτλο: “ Μια κίνηση απ’ το όνειρο..  ”, η Ευρυδίκη Καλλιμάχου, συνεχίζει εξελίσσοντας τις αφαιρετικές διαδρομές της δουλειάς της, με έμφαση στην αίσθηση, την ποιητική , το όνειρο που μπορεί να αποπνέει η Ζωγραφική διαδικασία και το ζωγραφικό αποτέλεσμα.

“ Double Reflections 
Ο Aντώνης Παπαδόπουλος στην έκθεση του αυτή με τίτλο: ‘ Double Reflections ,παρουσιάζει σειρά ζωγραφικών έργων και σχεδίων, που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο του κινήματος του Νέου Υπερρεαλισμού. 
Οι εικόνες των έργων της έκθεσης – διπλές εικόνες, που η μια ξεπηδά μέσ’ απ’ την άλλη, σαν ένας διάλογος σχεδίου, φόρμας και σύνθεσης δύο διαφορετικών, συχνά ετερόκλητων μεταξύ τους παραστάσεων, μέσα στο ίδιο έργο, επιβεβαιώνουν την ευρηματικότητα, τη συνδυαστική φαντασία και τις ζωγραφικές ποιότητες, σχεδιαστικές και χρωματικές, του καλλιτέχνη Αντώνη Παπαδόπουλου. Στη δεύτερη ατομική του έκθεση στην γκαλερί «Αστρολάβος», ο καλλιτέχνης παρουσιάζει έργα όπου, στο κέντρο της κάθε σύνθεσης κυριαρχεί ένα ορθογώνιο πλαίσιο, το οποίο ανοίγεται σαν παράθυρο σε μια άλλη διάσταση αποκαλύπτοντας μία δεύτερη εικόνα. Οι διπλές εικόνες των έργων  στην αναπάντεχη μεταξύ τους σύζευξη, συντάσσουν αφηγήσεις και προκαλούν ισχυρές εντυπώσεις, δημιουργούν χώρους και υπαινίσσονται αμφίσημες καταστάσεις, αποδίδουν έναν «ενδιάμεσο» κόσμο, μετεωρίζονται ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία μέσα σε μια μεταφυσική αποξένωση, ισορροπούν ανάμεσα στο παράδοξο και το ανοίκειο συνδυάζοντας την ποιητικότητα με την καθαρότητα και την ακρίβεια της αναπαράστασης, το μυστήριο με τις ερμητικές και αινιγματικές, κάποιες φορές, συμβολικές αναφορές.   
Στην έκθεση θα παρουσιάζονται 2 ενότητες έργων του καλλιτέχνη, τα πιο άγρια, εξπρεσιονιστικά ασπρόμαυρα έργα του, που είναι δουλεμένα με κάρβουνο και λίγο χρώμα σε ένθετες λεπτομέρειες - σχέδια σε χαρτί, καθώς και η ενότητα με τα ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη σε καμβά, τα οποία είναι δουλεμένα με ακρυλικά, έντονα φωτεινά χρώματα και έμφαση στο υπερρεαλιστικό κυρίως ζωγραφικό ιδίωμα. 
info:
ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ-Δεξαμενή 
Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, www.astrolavos.gr,
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 - 15.00 & 18.00 - 21.00, Σάββατο: 10.30 - 15.00
Διάρκεια εκθέσεων: Από Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου έως Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2011.

No comments: