Thursday, November 22, 2007

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ:«ΕΙΜΑΙ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ»



Τρεις μεγάλες εκδηλώσεις διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου και ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου (1907-1985). Πρόκειται για την αναδρομική έκθεση «Είμαι ζωγράφος και ποιητής», στο κτίριο της οδού Πειραιώς 138. Την κυκλοφορία δίγλωσσης μνημειακής έκδοσης - πρώτου επιστημονικού καταλόγου (έρευνα Κατερίνα Περπινιώτη - Αγκαζίρ) που περιλαμβάνει όλη την εικαστική του δημιουργία και το συνέδριο στις 23, 24/11 (αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς), με τίτλο «Νίκος Εγγονόπουλος: ο ζωγράφος και ο ποιητής».

Στην έκθεση (έως 20/1) περιλαμβάνονται 150 έργα του δημιουργού, αντιπροσωπευτικά της θεματικής του και των πολλών και διαφορετικών τεχνικών, που κατά καιρούς τον απασχόλησαν. Επίσης, παρουσιάζονται - για πρώτη φορά - τα κοστούμια για τις παραστάσεις του «Ελληνικού Χοροδράματος», που μαζί με τις σκηνογραφικές μακέτες εικονογραφούν τη θεατρική δημιουργία του. Την έκθεση συμπληρώνουν ποιήματα, πεζά και οι πρώτες εκδόσεις των ποιητικών συλλογών του.

Νίκος Εγγονόπουλος, «ζωγράφος και ποιητής»

Στο συνέδριο, την πρώτη ημέρα, οι ομιλητές (Νίκη Λοϊζίδη, Νίκος Δασκαλοθανάσης, Νίκος Μουτσόπουλος, Σωτήρης Σόριγκας, Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος κ.ά.) θα μιλήσουν για τον εικονοποιό και ζωγράφο Εγγονόπουλο, ενώ τη δεύτερη μέρα θα εξεταστεί το ποιητικό έργο του, από τους: Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Ρένα Ζαμάρου, Ανδρέα Μπελεζίνη, Ελλη Φιλοκύπρου κ.ά.


No comments: