Friday, November 9, 2007

ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ!


Αυτό το καταπληκτικό μωσαϊκό της Αθήνας, με τις μύριες όσες φυλές βρήκαν αποκούμπι στην ελευθερία της κι απολαμβάνουν τον ήλιο και τις χαρές της, αποτυπώνεται στις φωτογραφίες της έκθεσης «City Streets / Οι δρόμοι της πόλης». Είναι αλήθεια ότι η πληθυσμιακή σύνθεση της ελληνικής πρωτεύουσας άλλαξε μέσα σε ελάχιστα χρόνια. Αφού βλέπει κανείς ορισμένες περιοχές να κατοικούνται σχεδόν αποκλειστικά από ξένους. Θα έχει πλάκα να γίνουν… «γκέτο» και μετά να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που «έβγαλαν» πρόεδρο της Γαλλίας τον Σαρκοζί! Τώρα, κατά πόσο οι ξένοι μετανάστες αποτελούν δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, αυτό είναι ένα ζήτημα που χωράει πολλή κουβέντα.

Οπωσδήποτε κάτι αλλάζει αλλά αναρωτιέται κανείς για τα προβλήματα (με την καλή έννοια και μην πάει ο νους σε ρατσιστικά και άλλα παρόμοια…) που σωρεύονται καθημερινά κι έχουν σχέση με άστεγο πληθυσμό, με διακίνηση ναρκωτικών, με νοσοκομεία γεμάτα, με βρομιά και δυσωδία σε ορισμένα στέκια, με συνάλλαγμα που φεύγει κατευθείαν (π.χ. στην Αλβανία), με ανθρώπους που πρέπει να συντονιστούν με την όποια δική μας πρόοδο γιατί είναι μερικές φορές που νιώθουμε ότι ξαναγυρίσαμε στη δεκαετία του πενήντα, με τους κουτσούς, κουλούς, στραβούς και άλλους "ανάπηρους" στα σταυροδρόμια κκαι τα φανάρια, και… και…

Οι εικόνες της έκθεσης «City Streets / Οι δρόμοι της πόλης» είναι τα περαστικά βλέμματα ανθρώπων με διαφορετικές προελεύσεις -και κατευθύνσεις- πάνω στην πόλη που ζουν. Είναι αφορμές να δούμε την πόλη που θα ζήσουμε αύριο. Δεκατέσσερις νέοι φωτογράφοι ταξίδεψαν για δεκατέσσερις μήνες στους δρόμους της Αθήνας με σκοπό να αποτυπώσουν μέσα από τον φακό τη δική τους εικόνα για τη ζωή σε μια πόλη που συνεχώς αλλάζει. Παράλληλα, μαθητές διαφορετικών εθνικοτήτων από δέκα σχολεία του Νομού Αττικής, κατέγραψαν στιγμές της δικής τους καθημερινότητας στις γειτονιές, στο σπίτι, στο σχολείο.

Την επιλογή των φωτογραφιών της έκθεσης και του καταλόγου, τα φωτογραφικά εργαστήρια καθώς και την καλλιτεχνική διεύθυνση του προγράμματος υπογράφει ο φωτογράφος Νίκος Οικονομόπουλος,. Την επιστημονική επιμέλεια είχε η ανθρωπολόγος Ναντίνα Χριστοπούλου, ενώ τα σχολικά φωτογραφικά εργαστήρια συντόνισε ο φωτογράφος Καμίλο Νόλλας. Οι φωτογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Εμμανουέλα Αργυροπούλου, Μαρία Βιδάλη, Βαγγέλης Γεώργας, Αχιλλέας Ζάβαλλης, Βανέσσα Ζωχιού, Ιωάννα Κατσαρού, Αναστασία Κουρμπέλα, Φώτης Ματσούκας, Μαρίνα Νικόλοβα, Χρύσα Ποσνακίδου, Γιάννης Σίμος, Χρήστος Στεφάνου, Ένρι Τσανάι, Νεμάτ Χασάν.

Η έκθεση «City streets/Οι Δρόμοι της Πόλης» διοργανώνεται στο πλαίσιο ομώνυμου προγράμματος που αποτελεί πρωτοβουλία του British Council και του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής πολιτικής (Ι.ΜΕ.ΠΟ) και έχει στόχο να ενθαρρύνει τον ανοιχτό διαπολιτισμικό διάλογο και να ενισχύσει την έννοια της κοινωνικής συνοχής και τον σεβασμό του δικαιώματος στην διαφορά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη και τις Βρυξέλλες. Εγκαίνια Τρίτη, 13 Νοεμβρίου, στις 8.00 μ.μ. στο Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 (δίπλα στο Εθνικό Θέατρο)

No comments: