Monday, May 14, 2018

«Διεθνές φεστιβάλ «κοινωνικής γλυπτικής» Σφίγγα 2018 «Οιδίπους Τύραννος»

«Διεθνές φεστιβάλ «κοινωνικής γλυπτικής» Σφίγγα 2018 «Οιδίπους Τύραννος»

Αναζητώ τον εαυτό μου (επιθυμώντας την ευτυχία μου);
Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον ή είμαστε παγιδευμένοι σε ένα αδιέξοδο;
Είναι ο άνθρωπος ένα καταραμένο όν, όπως λέει ο Οιδίποδας του Σοφοκλή; Είναι απατηλή η αναζήτηση του νοήματος;
Στην εποχή μας βιώνουμε την διαρκή απώλεια της συνέχειας του εαυτού, της σταθερής μας ταυτότητας ως σχέσης με τον κόσμο, όπως σχηματίστηκε στην κλασσική σκέψη. Το τραγικό άτομο που βίωνε την ταπεινότητα του μπροστά στην μοίρα μετέπεσε στο αδρανές εργαλειακό υπόλειμμα μιας αέναης μεταπλασιμότητας μέσα σε ένα κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο και ασταθή.

Η Θήβα είναι ο μυθικός τόπος που κατά την αρχαία γραμματεία πρωτοδιατυπώθηκαν τα παραπάνω ερωτήματα για το νόημα και το αδιέξοδο του ανθρώπινου όντος-πολιτισμού. Στο φετινό μας φεστιβάλ δεν αναζητούμε μια δεδομένη ταυτότητα αλλά θέτουμε την ερώτηση αν αυτή η ταυτότητα στον υβριδικό μας κόσμο είναι πλέον εφικτή. «Ζούμε όπως ο Οιδίποδας σχολιάζει ο Φρόυντ»- Υπάρχει η δυνατότητα εκπλήρωσης του ανθρώπου σήμερα, ή είναι αδύνατη η αναζήτηση της ευτυχίας στον ορίζοντα της νέας εκκοσμίκευσης;
Πρόθεση του φεστιβάλ της Σφίγγας είναι η ανάδειξη αρχαίων φιλοσοφικών ερωτημάτων που άπτονται της πολιτιστικής παρακαταθήκης με ένα επιχείρημα «κοινωνικής γλυπτικής». Με το έργο αυτό θα αναπτυχθούν σε όλη την πόλη έργα δημόσιας γλυπτικής, εφήμερες εγκαταστάσεις, land art, happenings, performance, υπαίθριες προβολές video art και ότι άλλο μπορεί να αποτελέσει εικαστική πρόταση.
Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ της Σφίγγας θ’ αναπτυχθούν τρεις κύριες καλλιτεχνικές προτάσεις:
α.14 έργα που θα τοποθετηθούν σε ζεύγη σε 7 σημεία ιστορικής και συμβολικής σημασίας στην πόλη.
β. Μια σειρά από επιμέρους έργα που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία, μέσα στην πόλη.
γ. Η ίδια η Σφίγγα ως ομάδα δημιουργών θα παρουσιάσει την μεταβαλλόμενη εικαστική εγκατάσταση με τίτλο «Οιδίποδας – χαμένα μηνύματα», με αναφορά στην διάσταση των ανθρώπινων ταυτοτήτων μέσα στο χρόνο και τα διλλήματα που διατρέχουν σταθερά την ανθρώπινη ουσία.
Το φεστιβάλ Σφίγγα θα συνεχίσει την συνεργασία του με τη τοπική μαθητική κοινότητα εντάσσοντας στο πρόγραμμα του την έκθεση: «Η ευτυχία είναι στην πόλη μου. Είμαι η πόλη μου». Εδώ, τα παιδιά με πρόσχημα τον μύθο, καλούνται να φανταστούν την σύγχρονη προβληματική διάσταση της ανθρώπινης ευτυχίας και την αναζήτηση της σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο. Πάνω από 1000 μαθητές, συντονισμένα, θα πάρουν μέρος στο φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ το 2018. Σε 18 κύρια, αλλά συνολικά σε 200 σημεία στην πόλη περιμένουμε να έχουμε μικρές ή μεγαλύτερες εικαστικές παρεμβάσεις, μηνύματα θετικής προτροπής ή κραυγές διαμαρτυρίας. Η πόλη μπορεί να γίνει το μέρος μιας δημιουργικής επανάστασης νέων ανθρώπων, γεγονός που θα φέρει και πάλι την αισιοδοξία στην πόλη.
Επιθυμούμε ο χώρος της μυθικής πόλης της Θήβας, να αποτελέσει για 18 ημέρες, χώρο προσωπικής διερεύνησης, ιστορικής διασύνδεσης και κοινωνικού προβληματισμού. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από εικαστικούς από 2 – 9 Ιουνίου 2018 και για τους μαθητές από τις 23-27 Μαΐου 2018.

No comments: