Saturday, October 27, 2012

Ο ερωτικός Γκούσταβ Κλιμτ στην Αθήνα. Εκθεση για τον μεγάλο αυστριακό καλλιτέχνη με αφορμή το επετειακό έτος 2012


[Λυμπεροπούλου Κατερίνα, ΤΟ ΒΗΜΑ, 26/10/26]. «Η Βιέννη γιορτάζει τον Γκούσταβ Κλιμτ. Είστε προσκεκλημένοι στο πάρτι…» Μ' αυτό το σύνθημα η πόλη που γέννησε έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του Μοντερνισμού του κινήματος της Απόσχισης και της Αρτ Νουβό διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με αφορμή το 2012, έτος Κλιμτ, δεδομένου του ότι αν ζούσε ο αυστριακός ζωγράφος θα ήταν σήμερα 150 ετών.
  
«Gustav Klimt - Wegbereiter der Moderne» («Γκούσταφ Κλιμτ - Ένας πρωτοπόρος του Μοντερνισμού»), είναι ο τίτλος της έκθεσης που, στο πλαίσιο αυτών των εορτασμών, θα φιλοξενηθεί από τις 6 έως τις 11 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» όπου θα παρουσιαστεί σε 15 πάνελ βήμα-βήμα η ζωή και η εικαστική εξέλιξη του μεγάλου καλλιτέχνη σε συνεργασία με την Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

«Πρόκειται για μια έκθεση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας και ταξιδεύει σε πόλεις εκτός της χώρας εντός του 2012 για να "γνωρίσει" καλύτερα στο διεθνές κοινό το μεγάλο ζωγράφο», εξηγεί στο tovima.gr ο Επιτετραμένος της Αυστριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα, Γκέρχαρντ ΄Αισλ

Οχι, στην έκθεση δεν θα παρουσιαστούν πρωτότυπα έργα του καλλιτέχνη καθ' ότι το κόστος μιας τέτοιας παρουσίασης θα ήταν δυσθεώρητο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Προσωπογραφία της Αντέλ Μπλοχ Μπάουερ» του Κλίμτ ανήκει στη δεκάδα των ακριβότερων πινάκων που πουλήθηκαν ποτέ αφού αγοράστηκε για 145,3 εκατομμύρια δολάρια.

Σε κάθε πάνελ, όμως, μέσα από το κείμενο και το φωτογραφικό υλικό που θα το πλαισιώνει θα αναπτύσσονται διαφορετικές φάσεις της εικαστικής εξέλιξης του καλλιτέχνη αλλά και της προσωπικής του ζωής. Από τα παιδικά του χρόνια στη Βιέννη ως ένα από τα επτά παιδιά του φτωχού χαράκτη Ερνστ Κλιμτ και της ΄Αννα Φίντσερ έως τη δημοφιλή χρυσή περίοδο του Κλιμτ, χαρακτηριστικό του οποίου υπήρξε η αφθονία του χρυσού ως διακοσμητικό μοτίβο. Ξεχωριστές αναφορές γίνονται στην αγάπη του για την τοπιογραφία (συνολικά 54 από τους 230 πίνακές του έχουν να κάνουν με τοπία) και η επιμονή του στο ερωτικό στοιχείο που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην εποχή του.

Στα διασημότερα έργα του Κλιμτ είναι οι πίνακες «Ιουήθ Ι» και «Ιουήθ ΙΙ», «Γυμνή Αλήθεια», «Το Φιλί» και πολλές προσωπογραφίες όπου σε ένα ξεχωριστό και καινοτόμο ύφος συνδύασε στοιχεία του συμβολισμού και της Αρτ Νουβό με παράλληλες επιρροές από την αρχαία ελληνική, μυκηναϊκή και αιγυπτιακή αγγειογραφία.

Οι περισσότεροι πίνακές του εκτίθενται σε μεγάλα Μουσεία της Βιέννης, στο κέντρο της δημιουργίας του, όπου με αφορμή τη φετινή επέτειο λαμβάνει χώρα πληθώρα εκθέσεων κι άλλων εκδηλώσεων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. ΄Αιζλ, μετά το «Μελίνα», η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Δεκέμβριο.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από την Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα, κ.  Μελίτα Σούμπερτ, την Τρίτη 6 Νοεμβρίου (ώρα 7μ.μ.).

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»:
Ηρακλειδών 66α  και Θεσσαλονίκης, Θησείο, τηλ.: 210  3452150,  στάση ΜΕΤΡΟ: Κεραμεικός
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 - 20.00  Κυριακή 10.00 - 14.00
Αναλυτικά η Βιέννη και το έτος Κλιμτ στην ιστοσελίδα www.wien.info.

Γαλλία: Άγνωστος πίνακας του Φρα Αντζέλικο πουλήθηκε 445.000 ευρώ


Φρα Αντζέλικο. Λεπτομέρεια από νωπογραφία του Λούκα Σινιορέλλι, καθεδρικός ναός του Ορβιέτο

Ένα άγνωστο έργο του μεγάλου ζωγράφου Φρα Αντζέλικο, που είχε φυλαχτεί με μεγάλη προσοχή στη νότιο Γαλλία στην ίδια οικογένεια από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, πουλήθηκε σήμερα σε ένα Γάλλο συλλέκτη στην τιμή των 445.000 ευρώ. Η δημοπρασία, που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία (νότια) ξεκίνησε στις 150.000 ευρώ, και συμμετείχαν σε αυτήν περίπου 200 άτομα. Ο συλλέκτης, ο οποίος προχώρησε στην πλειοδοσία και την αγορά μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το έργο, το οποίο δεν είχε ποτέ παραχωρηθεί για να εκτεθεί παρ’ όλα τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί στην οικογένεια, είχε εκτιμηθεί από 200.000 έως 400.000 ευρώ, ένα ποσό που θεωρήθηκε χαμηλό.

Tuesday, October 16, 2012

Εργα του Πικάσο, του Ματίς, του Μονέ και του Γκογκέν εκλάπησαν από το μουσείο Κούνστχαλ του Ρότερνταμ

Η αστυνομία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι δράστες κατάφεραν να εισέλθουν στο μουσείο

Ένα έργο του Πάμπλο Πικάσο, ένα του Ανρί Ματίς και δύο του Κλοντ Μονέ συμπεριλαμβάνονται στους επτά πίνακες που εκλάπησαν το βράδυ της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου προς Τρίτη 16 Οκτωβρίου από το Μουσείο Κούνστχαλ του Ρότερνταμ. Στα κλοπιμαία συμπεριλαμβάνονται επίσης έργα των Λούσιαν Φρόιντ, Πολ Γκογκέν. Η ληστεία, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες που έχουν συμβεί ποτέ στην πόλη του Ρότερνταμ έγινε καθώς έργα της μεγάλης συλλογής Triton παρουσιάζονταν δημοσίως για πρώτη φορά. Η παρουσίαση της συλλογής έγινε με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 20 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου. 

Tuesday, October 2, 2012

Δένοντας τη ζωή με την τέχνη


Η ιστορικός τέχνης Μαρία Κοτζαμάνη, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, άφησε σημαντικό έργο

  • Της Μαργαριτας Πουρναρα, Η Καθημερινή, 2/10/2012

ΑΠΩΛΕΙΑ. Ορισμένες εικόνες εγγράφονται για πάντα στο μυαλό. Καλοκαίρι του 2010 στο Ιστορικό Μουσείο της Υδρας, η Μαρία Κοτζαμάνη μιλά για την έκθεση που η ίδια επιμελήθηκε, παντρεύοντας την ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη και τα έργα του Αλέξη Ακριθάκη. Στο φόντο, οι γνωστές βαλίτσες του τελευταίου και οι στίχοι με τίτλο «Ως το τέλος». Πλάι στην ακριβή της εγγονή, την Αλεξάνδρα, η ιστορικός τέχνης, αρχοντική και κομψή, αναφέρεται στις δύο προσωπικότητες που συναντήθηκαν στο δικό της αφιέρωμα. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει, ότι η Μαρία Κοτζαμάνη, δεν είναι πια κοντά μας. Ενα τροχαίο δυστύχημα την Πέμπτη το μεσημέρι, έκοψε το νήμα της ζωής στα 74 της χρόνια, ενώ είχε ακόμα τόσα να προσφέρει. Μια διερχόμενη μηχανή την παρέσυρε και την τραυμάτισε στη συμβολή Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν. Εξέπνευσε μετά από λίγο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Η κηδεία της έγινε το Σάββατο στην Υδρα. Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε βαθιά θλίψη στην εικαστική και δημοσιογραφική οικογένεια.